Първа инвестиционна банка спечели окончателно съдебния спор в Румъния с румънската Агенция за разплащания и интервенция в земеделието (APIA)

Първа инвестиционна банка спечели окончателно съдебния спор в Румъния с румънската Агенция за разплащания и интервенция в земеделието („APIA“) съгласно решение на румънския съд от 4 февруари 2022 г.

 

На 5 април 2019 г. уведомихме обществеността за спечеленото дело на първа инстанция. Сега апелативният съд потвърди решението на първоинстанционния съд, като отхвърли на втора инстанция всички претенции на агенцията спрямо Банката. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Още през 2013 г. Първа инвестиционна банка сигнализира български, румънски и европейски институции за съмнителни обстоятелства във връзка с организираната от APIA обществена поръчка и нейното изпълнение. След сигналите на банката, през същата година Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния уведоми обществеността с прессъобщение, че за допуснати нередности по обществената поръчка са били арестувани генералният директор на агенцията, заместникът му и други служители на APIA.

  

Първа инвестиционна банка спазва най-високите стандарти и прилага най-добрите практики при осъществяване на своята банкова дейност. Банката винаги действа в интерес на своите клиенти, инвеститори и партньори и ще продължава да предприема необходимите действия за своята и тяхната защита.