Васил Христов, заместник изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, за в. "24 часа"

Васил Христов, заместник изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, за в. "24 часа"

Култът към клиента ще е решаващ

Лихвите по кредити ще падат, но постепенно

Г-н Христов, кога ще паднат лихвите по кредитите?

Движението на лихвите по кредитите трябва да отразява състоянието на икономиката, безработицата, потребителското доверие. Икономиката трябва да заработи и това да се усети като трайна тенденция.
Намаляването на лихвените проценти по кредити, което наблюдаваме от началото на 2011 г., се движи основно от два фактора: очакванията да се върнат на нивата отпреди кризата и донякъде на нарасналото потребителско доверие за първите месеци на годината. Износът ще е двигателят на възстановяването на икономиката, след това е и инвестиционният интерес. По отношение на БВП мисля, че прогнозите на правителството са доста точни и адекватни.
Но рязкото сваляне на лихви в момента не е добро решение.

Това означава ли, че те няма да се върнат на нивата преди кризата?

Ще се върнат, но не трябва да е толкова бързо, защото в противен случай няма да отразяват адекватно риска на икономиката и средата. Често лихвите в България се сравняват със западноевропейските, но не е правилно. Там макропоказателите са много по-различни. Лихвите по депозити - също, а вижте у нас къде са.

Но падат през последната година. Тази тенденция ще продължи ли?

Да, може би средно с 1-2% ще паднат до края на годината.

Може ли да се очаква пренасочване на пари от банките към други инвестиции?

В криза хората не харчат и обикновено избират депозитите, което говори за сигурност в банковата система. Последните години освен в депозити клиентите ни се спираха и на златото, има огромно търсене.
Банката предлага инвестиционно злато. Имотите започват да стават апетитни от гледна точка на доходност, някои могат да донесат средно 6-7% на година.
На фондовата борса също се вижда завръщане на интереса. За последните 3-4 месеца SOFIX се вдигна значително. Взаимните фондове също се съживяват.

Какви са очакванията ви за цените на имотите?

Паническото падане на цените приключи. На първо време имотите ще се раздвижват от хора, които имат нужда, но са задържали покупката 2-3 г. Впоследствие ще дойдат и спекулантите.

А ще има ли изгодни ипотекирани имоти, които ще излизат от банките?

Не мисля, че ще излизат такива имоти. Абсурдно е да се смята, че ще има спад в цените, защото ще се появят на пазара много ипотекирани имоти. Банките предпочитат да запазят клиентите си, да преструктурират кредити и да помагат.

Скоро е Денят на потребителя и тази година акцентът е върху финансовите услуги. Банките търпят доста критики.

Тази и следващата година на преден план ще изплува култът към клиента и банките ще започнат да се делят на такива, които имат добро обслужване, и всички останали.
Законът за потребителския кредит също помогна средата да стане по-конкурентна. Банките имат унифицирани продукти, отличават ги начинът на предлагане, качеството на обслужването и услугата.

А ще се подобри ли защитата на потребителите, ако се приеме идеята за премахване на таксата за предсрочно погасяване на ипотечните кредити?

Първа инвестиционна банка вече го направи. Такова решение ще доведе до унифициране на продуктите, както направи и законът за потребителския кредит. Резултатът ще е отново в качеството на предлагане и на услугата и обслужването.

Поскъпването на храни и горива създава допълнителна несигурност на хората. Отказват ли се заради това от кредити?

Всяко поскъпване, вдигане на данъци, повишаване на инфлация, което не води до повишение на доходите, намалява покупателната способност. Нормално е в такава ситуация да се замислиш дали да вземеш кредит.

А има ли хора, които да се отказват от потребителски кредит в 14-дневния срок след отпускането му, каквато опция дава законът?

Не съм видял такъв случай. В момента хората добре преценяват възможностите си, прецеждат офертите на пазара, познават добре банките.

Все още Първа инвестиционна банка е единствената банка, която предлага карти за безконтактно плащане. Има ли интерес към тях?

Тези карти са хит в момента, освен че предоставят нова услуга за страната, са и с най-високата степен на защита, с тях се пазарува бързо, лесно и сигурно.
Друга новост при нас е идентификацията на клиентите с чип дебитна или кредитна карта. Картата се поставя в ПИН пад устройство и автоматично разпознава кой сте вие. Това улеснява и ускорява обслужването на клиентите, пести време, дава допълнителна степен на защити.
Първа инвестиционна банка продължава с политиката си за подобряване на клиентското обслужване, въвеждане на нови технологии първа на пазара. Както знаем от рекламите, Първа инвестиционна банка е приятелското лице на ипотечния кредит и такава е и политиката ни за всички останали продукти за граждани.