Васил Христов, Заместник изпълнителен директор и Член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, интервю за в. "Стандарт", 31.10.2011 г.

Васил Христов, Заместник изпълнителен директор и Член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, интервю за в. "Стандарт", 31.10.2011 г.

И българите търсят съвети за вложенията си

Да подкрепяме спорта е кауза за нас

Г-н Христов, общият размер на депозитите на домакинствата у нас достигна исторически нива. На какво се дължи това според Вас?

Факт е, че банковите спестявания на българите продължават да се увеличават, и това е вследствие на многогодишната адекватна политика на БНБ. Освен това конкуренцията в сектора прави депозитните продукти много привлекателни и не на последно място доходността от депозитите остава една от най-сигурните инвестиции. Ниското ниво на потребление на населението също предполага по-висока спестовност.

Според Вас клиентите в България възползват ли се от професионална помощ при управление на активите си?

Хората, които имат по-висока инвестиционна култура, търсят професионални съвети за управление на парите си. За щастие макар бавно и плахо, тези хора се увеличават всеки месец. Трудните финансови времена, в които се намира световната икономика, налагат все повече необходимостта от професионални съвети в инвестиционната област. През годините на "златния икономически дъжд", когато всички инвестиционни пазари растяха, много хора  инвестираха без професионални консултанти в различни финансови инструменти и сега горчиво съжаляват. Неслучайно в развитите икономики от десетилетия съществуват специализирани инвестиционни посредници и консултанти, които професионално се занимават с тази дейност, за да предпазят клиентите си от спонтанни или емоционални инвестиционни решения.

Очевидно българинът предпочита нискорискови методи за инвестиции като депозитите?

Българинът спестява и инвестира разумно. Във времена на световни финансови турболенции се избират най-сигурните инвестиционни острови на спокойствие. В България най-сигурният остров на инвестиционно спокойствие е банковият. Има много възможности, които банките предлагат като инвестиционни решения, и едни от тях наистина са различните депозитни продукти.

Какви възможности за алтернативни инвестиции предлагате в Първа инвестиционна банка?

За улеснение на всичките ни клиенти с инвестиционен апетит, по-голям от този при депозитните продукти, Първа инвестиционна банка създаде специализирана дирекция „Управление на активи”. Колегите от тази дирекция предлагат инвестиционни решения в различни инструменти, отговарящи на желаната от клиентите комбинация от риск и възвръщаемост. Инвестиции в злато, благородни метали и нумизматични предмети, инвестиции във въглеродни емисии, инвестиции на капиталовите и стоковите пазари, инвестиции в договорни фондове и още много. Всичките инвестиционни инструменти и възможности се предлагат както за българския, така и за международния пазар. Посредством специализираната дирекция всеки клиент има достъп до тези инвестиционни възможности.

Какви са минималните изисквания, за да попадне даден клиент в графата ВИП за ПИБ? Какви са предимствата за ВИП клиентите, които предлага ПИБ?

Просто трябва да си открие сметка в банката и да започне да работи с нея. Ние в Първа инвестиционна банка предлагаме, както Вие му казвате, ВИП обслужване и отношение към всеки наш клиент. За да отговорим на някои специфични изисквания на клиентите си още преди осем години създадохме специализираната програма EGO Club, като предлага допълнителни услуги на членовете си. Част от философията на тази програма е всеки неин член да има и да разполага с личен банкер. Банкер, на когото има персонално доверие. Всяка потребност от банкова услуга или подукт се осигурява именно от този персонален банкер.

Критериите за членство в програмата са различни, но на първо място трява да се определят конкретните потребности на клиента и след това да се намери най-подходящото решение на неговите нужди.

В каква посока ще поемат нивата на лихвите при потребителските кредити през следващата година според Вас?

Най-вероятно лихвите ще останат без изявени измерения спрямо сегашното си ниво в краткосрочен до средносрочен времеви хоризонт, но аз лично не искам да се ангажирам с прогноза, защото потребителските кредити до голяма степен се влияят от потребителското търсене в страната. Влияние също така ще оказват както разширяващата се Европейска дългова криза, така и отражението й върху България и вътрешната икономическа политика. Едно мога да кажа със сигурност накъдето и да поемат нивата на лихвите на потребителските и ипотечните кредити в България, ПИБ винаги ще предлага едно от трите най-привлекателни ГПР-та (годишен процент на разходите по потребителските и ипотечните кредити) на банковия пазар.

Първа инвестиционна банка е сред най-големите корпоративни спонсори на българския спорт. Ще продължите ли да подкрепяте българските спортисти?

Това е кауза, в която искаме да повярва цяла България – така, както ние вярваме в нея. Спортът, освен, че е красив, е посланик на мир и физическо здраве, но е и ракетата носител, която може по най-прекия и бърз начин да популяризира България. Спортът е този, който ни дава малкото моменти на национална гордост след победите на нашите спортисти. Както знаете, Първа инвестиционна банка вече над 5 години подпомага дейността на БОК, като продължихме сътрудничеството си с тях и за олимпийските игри в Лондон през 2012 г., освен това сме генерален спонсор на БФСки и основен спонсор на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Ще продължим и занапред да оказваме нужната подкрепа.

Наскоро заедно с колегите си Димитър Костов и Светослав Молдовански участвахте в заснемането на новия рекламен клип на Първа инвестиционна банка. Лесно ли се застава пред камера и за колко време успяхте да направите този успешен клип?

Лесно се снима клип, в чието послание вярваш и живееш с него. И тримата сме от дълги години в ПИБ и работим нещата, за които говорим и в клипа. Така че ние от години участваме в този клип, а аз бих го нарекъл сериал, а в конкретния ден на снимките просто имаше камера пред нас. Клипът е успешен, защото ние сме себе си, а не играем роли.

Първа инвестиционна банка спечели тази година приза "Най-добра банка в България" на международното списание Euromoney. Какво значение отдавате на тази награда?

Няколко награди спечели ПИБ до момента през 2011 година. Всяка награда, която получаваме, ни носи огромно удовлетворение, защото някой те е оценил за свършената работа. Ние в Първа инвестиционна банка работим много здраво, за да сме най-добрите в това, което правим, и когато ни оценяват и получаваме награди, разбираме, че сме на правилния път. Конкретната награда е много специална, защото независима международна компания дава цялостна оценка за представянето ни в банковия сектор. ПИБ традиционно е добре позната с международните си операции.