Светослав Молдовански, заместник изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка и Красен Хинков, директор "Продукти и услуги" в Мобилтел, за в. "Труд" - 25.06.2011 г.

Светослав Молдовански, заместник изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка и Красен Хинков, директор "Продукти и услуги" в Мобилтел, за в. "Труд" - 25.06.2011 г.

300 магазина в България вече приемат мобилни разплащания

Господа, обяснете какво всъщност представляват мобилните плащания?

Светослав Молдовански: Мобилните плащания са вид електронни плащания, също като тези с банкови карти например. Те прескачат разменянето на пари под формата на банкноти и монети. Единствената разлика е, че разплащанията стават с помощта на смартфон, снабден с подходящата технология - NFC.

Красен Хинков: NFC технологията бързо набира сили днес благодарение на усилията на гигантите в технологичната индустрия и на мобилните оператори, както и на останалите участници в екосистемата. Тя всъщност позволява сигурен обмен на информация на малки разстояния. Благодарение на нея две устройства могат да комуникират на език с огромно технологично богатство, откривайки изключително широк хоризонт от възможности. В комбинацията с функционалността на "умните телефони" NFC ще революционализира почти всички действия, които извършваме днес – от достъпа до информация до разплащанията.

Какви мерки са взети за сигурността на мобилните разплащания?

Светослав Молдовански: Потребителите обикновено проявяват резервираност към новите технологии. Спомнете си, че преди няколко години никой не искаше да си помисли за плащания в интернет. Днес го правим ежедневно, без дори да се замисляме. Това ще стане и с мобилните плащания. Технологията е изключително сложна, но в нейната сърцевина първо и основно изискване е сигурността на всяко едно плащане, гарантирано от непробиваеми системи за сигурност.

От какъв порядък са цените на смартфоните с NFC технология?

Красен Хинков: В момента мобилните телефони, които могат да използват NFC технологията се броят на пръсти, но големите в лицето на Apple, Google, RIM, Samsung, Nokia планират да пуснат на пазара няколко модела с NFC. Прогнозите за продажбите на телефони с NFC до края на 2011 година са за десетки милиона броя. Факт е, че популярността на тези устройства расте. Световните производители ще предложат все повече модели с подобна функционалност в бъдеще. Портфолиото на "Мобилтел" вече включва два модела с NFC възможности – Nokia C7 и Nexus S. Ще продължим да предлагаме най-иновативните продукти на водещите брандове.

Колко струва на потребителите обслужването на системата за мобилни разплащания?

Светослав Молдовански: Таксите при ползването на новата технология няма да са различни от тези при безконтактните дебитни и кредитни карти.

Научихме, че е възможен проект с обществения транспорт – дайте повече подробности?

Светослав Молдовански: По принцип са възможни всякакви проекти, но всичко е въпрос на предварително планиране, прецизно тестване и добро партньорство. Като пионер във внедряването на нови технологии в България можете да очаквате приятни изненади от Първа инвестиционна банка.

Какви търговски обекти до момента са готови да работят с новата технология?

Светослав Молдовански: В момента обектите, в които може да се плаща безконтактно, са почти 300 и до края на годината ще станат поне 1000. Почти всеки един от нас в портфейла си държи няколко банкови карти. Ние ще ги вкараме в телефона и за да плащате с тях, ще е достатъчно само да доближите мобилния си телефон до терминала в търговския обект, който приема безконтактни плащания, и да одобрите трансакцията.

Освен това клиентите, които се абонират за услугата ще могат да я ползват навсякъде по света, където се приемат безконтактни плащания PayPass.