Плащанията под 20 лв. все още са предимно в брой, Никола Бакалов, директор "Картови разплащания", пред вестник "Монитор"

Плащанията под 20 лв. все още са предимно в брой, Никола Бакалов, директор "Картови разплащания", пред вестник "Монитор"

В търговските  обекти у нас за транзакции на средна стойност под 20 лв. все още преобладават плащанията в брой, докато в хотелите, посещавани предимно от чужденци преобладават картовите плащания . Според директора "Картови разплащания" в Първа инвестиционна банка - Никола Бакалов - е  въпрос на личен избор дебитната или кредитната карта да бъде предпочетена при плащане на ПОС терминал. За клиентите на ПИБ той препоръчва кредитна - транзакциите са безплатни, освен това носят и бонус точки, които лесно се превръщат в пари.

Единственото предимство на тегленето на суми от банкомат, пред плащането с карта е, че у нас АТМ устройствата са много по-разпространени от ПОС терминалите. Плащането на ПОС е за предпочитане пред тегленето от банкомат, защото е по-евтино - най-често безплатно, където има такса тя е няколко пъти по-ниска от тегленето в брой от АТМ за същата сума. Безкасовото плащане много често носи бонуси, които варират в зависимост от банката и не на последно място  дава по-добра отчетност - в извлеченията може да се провери кога и в кой магазин е похарчена сумата, обясни Бакалов.

Единственото, което трябва да проверим преди да платим с карта е дали търговският обект я приема. Обичайно приеманите брандове са обозначени със стикери на вратата на магазините или около касата.

Рисковете при плащане на ПОС терминал са сравнително малко и обикновено са свързани с опасността от копиране на данните от карти с магнитна лента, обясни Бакалов. Много важно е по време на транзакцията картата да не се изпуска от поглед, уточни той. Другият риск е свързан с неточно набиране на сумата на ПОС терминала от страна на касиера. От ПИБ съветват преди да се въведе ПИН кода или да се подпише бележката, клиентът да провери въведената сума на екрана на ПОС терминала.

Никола Бакалов изтъква предимствата на плащане с карта:

  • по-удобно - винаги имате под ръка необходимата сума;
  • по-сигурно - не се налага да носите много пари  в брой, които могат да бъдат откраднати;
  • по-отговорно - в условията на криза ограничаването на разходите е изключително полезно, а електронното или хартиено извлечение дава точна информация кога за какво и колко сте изхарчили. Така в края на месеца, можете да прецените от какво да се лишите следващия път;
  • по-бързо - не се налага да се търсят дребни и едри банкноти, липсва отговорът "нямам да Ви върна";
  • по-вълнуващо - банки и картови организации дават всичко от себе си да направят по-вълнуващо преживяване използването на картите и обявяват различни промоции;
  • изключително улеснение при пътуване - не се налага да носите валута, повечето карти в страната са международни, плащате навсякъде, сумата се удържа във валутата на картата (най-често български лев);
  • от национална гледна точка е много по-добре в страната да се развива и да се насърчава този вид разплащания - кешът струва доста пари, които в крайна сметка се плащат от данъкоплатците. Това означава, че  плащането кеш съвсем не е безплатно, както изглежда на пръв поглед. За картовите разплащания инвестициите се правят от търговските банки.