Интервю с Милка Тодорова, Директор "Банкиране на дребно", Първа инвестиционна банка АД пред в. "Политика"

Интервю с Милка Тодорова, Директор "Банкиране на дребно", Първа инвестиционна банка АД пред в. "Политика"

Съживява ли се пазарът на ипотечното кредитиране?

Съживява се, но много бавно и постепенно. Интерес има, но нарастването на реално направените продажби е със слаби темпове.

Кои хора търсят ипотечен заем?

Основно това са хората в активна възраст (до 40 години), които желаят да закупят жилище за собствени нужди - млади семейства, партньори живеещи на семейни начала или семейства, които очакват второто си дете. Най-често те работят в сферата на информационните технологии, на услугите или финансите. 

Какъв е размерът на най-търсения ипотечен заем?

Най-търсен и предпочитан остава кредитът в размер от 30 000 до 40 000 евро.

Най-много ипотечни кредити за покупка на имот в София ли се взимат?

Да.

Какви са най-предпочитаните жилища (ново/старо строителство; каква площ; има ли гараж и т.н.)

При закупуване на имот основно търсенето е на жилища ново строителство, също така имаме доста искания за покупка на самостоятелни къщи. Търсенето на панелни жилища е по-слабо и обикновено е когато доходите на клиентите отговарят за по-малък размер ипотечен кредит.

Бихте ли посочили минимален месечен доход, който е необходим за отпускане на най-търсения ипотечен заем?

Първа инвестиционна банка отпуска ипотечни кредити на преференциални условия до 30 юни тази година, като предимство е фиксираната лихва за първата година от 5.5% и безплатната застраховка имот за целия период на кредита, която пести много средства на кредитополучателите. Вече всички подадени искания за ипотечни кредити са без такса за разглеждане на документи и нямаме такса за предсрочно погасяване със собствени средства за целия период на кредита. Минималният месечен доход е индивидуален за всеки клиент според неговите нужди, като започва от 700 лв.

За каква цел освен покупка на жилище се търсят ипотечни заеми в момента?

Основно за покупка на жилище, но също така за ремонт и текущи нужди на вече закупен имот.

Какви са очакванията Ви за развитието на ипотечния пазар до края на годината?

От началото на годината сме свидетели на плавно нарастване в търсенето на жилищни кредити, макар че ръстът е все още сравнително малък. За повечето клиенти получаването на ипотечен кредит е от много голямо значение и те се отнасят към него с необходимата сериозност. Наблюдава се повишена финансова култура на клиентите - детайлно запознаване и старателна преценка на всички условия по договора за кредит.

Клиентите са също така много внимателни и при избора на жилище - изискват доста повече информация от продавачите, брокерите, правят и собствено проучване.

Увеличеното търсене е продиктувано от атрактивните предложения, появили се на пазара на недвижими имоти, както и вследствие на интересните предложения за ипотечни кредити от страна на банките. Смятам, че тази тенденция ще се запази до края на годината.