Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", пред в. "Република"

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", пред в. "Република"

Златото минава $2000 до края на годината

Д-р Валентина Григорова-Генчева завършва СУ "Св. Климент Охридски" през 1990 г., специалност "Стара и средновековна история". Специализира антична история и нумизматика и защитава докторска дисертация във Фрибургския университет, Швейцария. От 2001 г. работи в Първа инвестиционна банка.

Госпожо Генчева, преди дни златото прехвърли 1800 долара за тройунция. Според вас ще поскъпва ли още?

Напълно възможно е до края на годината да бъде достигната, дори подмината, цена от 2000 долара за тройунция. Очаквахме нивата от 1700 - 1800 да бъдат достигнати едва в края на тази година, но необичайно за летния период август се оказа месецът на "златната треска". Златото изпревари прогнозите на всички анализатори. Известно е, че в условията на криза и при рецесия, за която се говори откровено в момента, златото е убежище за инвеститорите и за стабилността на инвестиционните портфейли.

 

САЩ и Европа печатат много пари. Това не повишава ли допълнително цената на благородния метал?

Разбира се, че я повишава. Колкото повече пари се печатат, толкова повече инвеститорите получават ясен сигнал за инфлация, което неминуемо ги тласка към пазарите на злато, за да обезпечат портфейлите си. От друга страна, бавните действия на политиците, или по-точно техните бездействия, както и все позасилвашата се намеса в икономиката чрез политически решения, също карат хората да купуват злато. Очевидно е, че в момента светът и икономиката имат нужда от по-ефикасни мерки за излизане от кризата и в такъв момент металът играе традиционната си роля, като успокоява инвеститорите и стабилизира портфейлите им.

 

През последната година централните банки отново започнаха да купуват злато и да увеличават златните си резерви. Защо?

В подобни ситуации на рецесия, големите участници на пазара, като централните банки, купуват злато. Само за 2010 г. злато са купили централната банка на Мексико, Русия 18.8 тона, Индия също драстично увеличи резервите си още през 2009 г., а Южна Корея съвсем наскоро купи 45 тона. Интересно е, че Китай и Русия, които са с най-високи добиви на злато в момента, не са излизали на пазарите да го продават, а директно го трезорират в централните си банки. Освен това Бразилия, Русия и Индия заедно с Китай и ЮАР са страни - членки на групата БРИКС. Те увеличават златните си запаси и това очевидно не е някаква икономическа или финансова импровизация. Според мен не е изключено тези държави да създадат резервна валута, която да е обезпечена със златни резерви, и повече да не използват щатския долар в разплащанията помежду си.

 

Кой държи най-много злато в света - банки, бижутерия или инвеститори?

Златото, което е притежание на държави и международни финансови институции, е 30 652 тона. Бижутерията държи 52% от общо добитото злато по света, централните банки притежават 18%, инвеститорите имат 16-17%, индустриалното злато, което влиза в космическите индустрии, във високите технологии и компютърните производства, е 12 на сто. А незаприходеното злато, което е в различни притежания, е 2%.

 

Някои финансисти съветват да не се купува злато, а други - обратното. На кого да вярваме?

През последните няколко дни имаше тенденциозни изказвания на видни финансисти, че е безумие да се купува, че сега не бил моментът да се купува злато. От 5 години насам мнозина твърдят това. Те казваха, че 1000 долара ще е абсолютният праг за цената на златото. Виждаме, че това не е така Политическата и икономическата нестабилност през последните месеци в световен мащаб повишава цената на метала. Златото е с трайна възходяща тенденция, която много точно отразява развитието на валутите и възхода на икономиките в света.

 

Може ли в един момент златото да се окаже поредният балон?

Наличното физическо злато трудно може да бъде балон, защото вече цената за добива му е около 1100 долара за тройунция. Не може да има балон там, където разликата между продажната и производствената цена е само 500 - 600 долара. Балон би могло да има при златото под формата на акции и сертификати, защото очевидно са издадени много повече книжа, отколкото е физически наличното злато по света Целта на тези инструменти е по-скоро краткосрочна спекулация.

 

Има ли увеличено търсене на метала след достигането на рекордната му цена и какво е най-голямото количество злато, купено от един клиент през миналата седмица?

В България имаше сериозна "треска за злато", повлияна от борсовите пазари. При това не само в големите градове, а в цялата страна Миналата седмица в Първа инвестиционна банка отчетохме тройно повече сделки спрямо първата седмица на август. Много клиенти дори купуваха между 3 и 5 килограма злато. Обикновено в Европа инвеститорите купуват в моменти на бум на пазарите, докато в Азия го правят, когато златото е на най-ниските си нива. Сякаш изчакват своеобразните стрес-тестове на пазара и когато рискът е станал максимално висок, се втурват да купуват.

 

Има ли случаи, в които хората си теглят спестяванията от депозити, за да купуват инвестиционно злато?

Да, категорично някои от клиентите споделят, че развалят депозити, които не им носят достатъчна доходност. Има и такива, които държат няколко депозита в различни банки, развалят от тях и инвестират в злато. Тези случаи зачестяват. Причините са, че лихвите по депозити, при по-малките, вече не са толкова атрактивни като доходност и инфлацията обезценява това, което хората получават като лихва. Същевременно златото им гарантира стабилност. Обикновено го правят клиенти, които не очакват големи разходи в краткосрочен план и имат недвижими имоти.

 

Много българи не знаят разликата между инвестиционно злато и бижута и когато чуят, че цената на метала се е повишила на борсата, хукват да си продават пръстените. Какво бихте ги посъветвали?

При обратното изкупуване разликата в печалбата е много голяма, дори и само заради различната проба на метала. Инвестиционното злато се изкупува обратно на цени до минус 10% от актуалните на борсата, докато при бижутерийното са фиксирани цени за грам. Хората масово имат бижута от 14 карата, което е много ниско и се изкупува евтино. Който иска да запази стойността на парите си, трябва да купува инвестиционно злато. Бижутата имат по-сантиментална стойност.

 

Как да улучим най-добрия момент за купуване на инвестиционно злато?

Най-добре е да се купува при по-ниски цени, но от друга страна, времето е доказало, че всеки момент е добър, защото тенденциите са възходящи. В крайна сметка и сегашният момент е добър, ако вземем предвид, че анализаторите очакват до края на годината златото да поскъпне до 2000 долара за тройунция. Трябва да се знае, че златото е дългосрочна инвестиция. Не е инструмент за краткосрочни игри и спекулации на борсата Важно е да се изчака един период между 1 и 5 години, за да се пожъне истинска печалба и да се видят истинските резултати от инвестицията в метала За сериозна инвестиция трябва да се започне от 0.5 - 1 килограм нагоре, за да се усеща ефектът от движението на цената, печалбите и да може да е атрактивна дори при обратно изкупуване в дългосрочен план. Най-ниският праг за по-сериозно вложение е 250 грама.

 

Как стои въпросът с пазара за обратно изкупуване на злато у нас?

В момента естонска фирма изкупува обратно злато в България. И в ПИБ, ако дойде клиент, който иска да си продаде над 100 грама инвестиционно злато, ще му посредничим. Райфайзенбанк също изкупува обратно. От друга страна, износът на злато от частни лица е напълно свободен. Единственото, което е необходимо при напускане на страната, е деклариране. Златото е освободено от ДДС, не се плащат мита и акцизи и няма никакво ограничение за количество.