Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", пред в. “Пари”

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", пред в. “Пари”

Търсенето на благородни метали е необичайно силно за лятото

 

Госпожо Григорова, Забелязва ли се увеличено търсене на инвестиционни метали през последните седмици във връзка с поскъпването на благородните метали на световните пазари?

Абсолютно необичайно за летния период е търсенето на благородни метали. Обикновено то се засилва след септември, но тази година и юли, и особено август са белязани от "треската за злато". Сделките с благородни метали многократно са увеличени, като само за сравнение с август 2010 г. оборотът е нараснал над 6 пъти, а приходите - над седем пъти. Общият обем на сделките, осъществени в ПИБ, от началото на годината досега надвишава 6 млн. лв.

 

Има прогнози, че среброто ще изпревари златото по ръст на цената go края на годината. При вас регистрира ли се повишено търсене на инвестиционно сребро, или хората разчитат на "блясъка" на златото?

Традиционно интересът към златото е по-голям. Но редица по-млади инвеститори през последните 2 години се обръщат все по-често и към среброто. В началото на тази година цената му изпревари по ръст тази на златото и достигна почти 50 USD/тр. у., а в момента след период на спад отново се стреми към стойности около 45 USD. Ако индустриалното потребление на сребро нарасне, както се очаква от много анализатори, цената ще се увеличи със сигурност. Не е за пренебрегване и фактът, че цената на белия метал го прави по-достъпен за по-широк кръг инвеститори.

 

Какви инвестиционни продукти предлагате и къде се правят?

През тази година ПИБ отбелязва своеобразен юбилей - 10 години от началото на сделките с благородни метали. Предлагаме стандартни инвестиционни кюлчета от 1 до 100 г при индивидуални поръчки и такива от 250, 500 и 1000 г, почти всички видове златни и сребърни инвестиционни монети, кюлчета медальони с различно тегло и изображения. Те са произведени в монетните дворове на страни като Австралия, Австрия, САЩ, Канада, ЮАР, както и в Новозеландския монетен двор, чийто официален представител сме за България и Балканите. Немалка част от продуктите, които се предлагат в ПИБ, са авторски, уникален продукт, създаден от екипа на дирекция "Злато и нумизматика".

 

Купувачите на тези продукти обикновено за подарък ли ги взимат или като инвестиция?

Различните ни продукти се използват за различни цели. В последно време обаче определено се купува предимно с инвестиционна цел. Акцентът при подаръците идва по-късно, към края на годината във връзка с Коледа и Нова година.

 

Какви са очакванията ви за цените на благородните метали до края на годината? Ще има ли "златен балон", или цените ще продължат да вървят нагоре? Подходящ ли е моментът да се купуват благородни метали?

Като цяло очакваме цените на благородните метали да вървят във възходяща посока. Златото би могло почти без усилия да преодолее психологическата граница от 2000 USD/тр. у., а среброто - 50 USD/тр. у. В момента платината е сравнително подценена, така че може да се очакват изненади и в нейните котировки.

За изминалите над 20 века от развитието на човечеството златото никога не е било балон, а престиж на владетели, гарант за стабилността на политически режими и държави. Неслучайно редица централни банки увеличиха значително златните си резерви през последните 3-4 години. Балон биха могли да се окажат единствено вече неизброимите книжа, уж обезпечени със злато. Желанието на голяма част от собствениците им да ги "осребрят", колкото и смешно да звучи думата, свързана със златото, би предизвикала сериозен дефицит в наличностите по целия свят. Дори в момента физическо злато не достига и доставките по големи поръчки се отлагат поне с 1-2 месеца. Всеки момент е подходящ за инвестиции в благородни метали, тъй като те са дългосрочен инвестиционен инструмент и доходността им ще бъде максимална след поне 5-10 години. Колкото и непопулярно да звучи, златото е инвестиция за богати хора, не за бедни спекуланти, които разчитат на бързи печалби.